לפי חכמת הקבלה לכל המחלות בגוף ובנפש יש שורש רוחני. חמש היסודות ועשר הספירות הן נוסחאות שדרכן מאבחנים כל מחלה. הפרעות קשב וריכוז קשורות ליסוד האויר ויסוד האדמה שני יסודות חשובים שאחראים על תפקוד המוח ומערכת עצבים, ההתנהגות ועל פעילות תקינה בשגרה.
המשמעות התודעתית של הפרעות קשב וריכוז תתמקד בקושי בחיבור רגשי למציאות. הקושי יוכל להתבטא בחוסר יכולת להכיל מצבים או סיטואציות לאורך זמן. ברגע שיש ערעור רגשי או חוסר עניין, המוח מתנתק מהפעולה במציאות. יכול להתבטא גם בבריחה למחשבות בזמן עשיית פעולה במקום להיות מרוכז בפעולה עצמה. העניין הוא החיבור הרגשי, ברגע שאדם מתעניין במשהו הוא גם מתחבר אליו רגשית. אם אין לו עניין הוא מתנתק.
הפרעות קשב וריכוז קשורות גם לחוסר ביטחון תחושת כישלון, החמצה, פספוס וקושי לבטא את הפוטנציאל הפנימי במציאות. מאחר וקצב המחשבות כל כך מהיר הסובלים מהפרעות קשב מתקשים להתמקד במחשבה אחת טובה ומנסים לתפוס את כולן. מתוך הקושי להתמקד ולהתרכז בפעולה אחת הם מתפזרים ויכולים לא לקיים אפילו רעיון טוב אחד. בנפש הפרעות קשב קשורות גם לקושי של אדם לסמוך על עצמו ועל החלטותיו.
הפרעות קשב וריכוז קשורות גם לחוסר אמונה עצמית או חוסר אמונה כללית. אזור הנוחות של האדם מוביל אותו לעיסוק בדברים ששורפים את זמנו ולא יקדמו אותו – כמו לדוגמא צריכת תכנים שאינם מפתחים אותו. הפרעות קשב גם קשורות לצורך בשליטה, ברגע שהמוח חושב על רעיון האדם יכול לחוש שהוא עלול לפספס את הדבר. המוח אומר לו שאם הוא יעשה משהו באותו הרגע זה יתן לרעיון תוקף מעשי במציאות. מתוך הצורך בשליטה האדם עושה פעולה מסוימת בהקשר לרעיון שעלה לו, אך מאחר והוא עשה פעולה באימפולסיביות וללא תכנון הוא יכול לא להמשיך ולזנוח את הרעיון. בהקשר לנושא השליטה לסובלים מהפרעות קשב וריכוז יתכנו גם מחשבות טורדניות ואובססיביות, שיפוטיות וביקורת גבוהה כלפי עצמם וכלפי המציאות.

אחד הדברים שמפעילים הפרעות קשב וריכוז הוא הרצון של האדם. כאשר האדם פועל בניגוד לרצונו או עושה דברים שהוא לא באמת מחובר אליהם הוא מאבד את הקשב. אותו הדבר לגבי עניין – כאשר אדם לא מוצא עניין בפעולה הוא מאבד את הריכוז.
ולכן ציינתי במאמר הקודם שכל אדם יכול למצוא את עצמו על הרצף של הפרעות קשב וריכוז. כי כל אדם יכול למצוא את עצמו הולך בניגוד לרצונותיו, להתנתק מהפעולה שהוא עושה או לפעול באימפולסיביות ללא מחשבה תחילה.
כדי להתמודד עם הפרעות קשב וריכוז מבחינה התנהגותית ריכזתי לכם מספר כלים עיקריים גם בנפש.
כלים בנפש
מדיטציה – פעולת הנשימה משפיעה ישירות על מערכת העצבים, החמצן הוא מעין מזון למוח. קצב נשימה איטי מאט גם את קצב פעילות מערכת העצבים ואת מהירות המחשבה. תרגול מדיטציה כחלק מאורח החיים חשוב לסובלים מהפרעות קשב מכל סוג. במהלך המדיטציה חשוב לשחרר את המוח מהתעמקות במחשבות ולתת לו חופש.
הפסקות יזומות – במהלך הפרעות קשב וריכוז המוח הוא זה שמנהל אתכם. ולכן יש להפוך את היוצרות וללמד את התודעה שאתם בעלי הבית בעולם הפנימי. הפסקות יזומות ישדרו לתודעה שאתם בשליטה. במקום שהמוח הוא זה שיעצור אתכם מפעולתכם על ידי מחשבה שונה, אתם תיזמו הפסקה מהפעולה ביוזמתכם.

לשם כך הקציבו זמן ספציפי לפעולות שאתם עושים, בסוף הזמן שהקצבתם קחו הפסקה. לדוגמא אם אתם עובדים מול מחשב תקבעו שכל חצי שעה אתם עושים 10 דקות הפסקה. בהפסקה הזאת אתם מאפשרים למוח לחשוב על כל מה שהוא רוצה. אם אתם רוצים לגלול באינטרנט, לעשות אימון קצר או סתם להסתובב בבית או במשרד – תעשו את זה. המוח צריך לפרוק את קצב המחשבות שלו. אם לא תתנו לו את זה בעצמכם הוא יעצור אתכם יותר בזמן הפעולות.
מחברת רעיונות – החזיקו לידכם מחברת שבה תוכלו לכתוב את כל הרעיונות, המחשבות ואת כל הדברים שאתם נזכרים בהם במהלך היום. הקול בראש שאומר לכם ש’אתם צריכים לעצור ולעשות את הדברים עכשיו שמא תשכחו אותם’ – הוא קול שקוטע לכם את הרצף. החשיבות היא לכתוב את הדברים שעולים בראש ועל ידי כך המוח מקבל ביטחון שהוא לא ישכח אותם ושיהיה להם תוקף במציאות.
תזכרו המוח מחפש שליטה ברגע שתתנו לו את השליטה הזאת הוא ירגע
רשימת פעולה יומית – כדי לשמור על מיקוד הקפידו מדי יום לכתוב לכם רשימה של פעולות שאתם רוצים וצריכים לבצע במהלך היום. שימו לב שברשימה שלכם יש גם דברים שאתם רוצים לעשות כי הם עושים לכם טוב כמו תחביבים או אימון. וגם דברים שאתם צריכים לעשות כמו מטלות הבית, קניות, תשלום חשבונות וכו’. סדרו את הרשימה לפי סדר עדיפות ובתור התחלה תבחרו בין 3-5 דברים ביום.
חיבור רגשי – אחד הדברים הכי חשובים שמאפיינים הפרעות קשב וריכוז הוא ניתוק רגשי מהפעולה. ברגע שאתם מחוברים רגשית לפעולה שאתם עושים באותו רגע המוח באופן אוטומטי מתרכז. כאשר השכל והרגש מחוברים המוח לא מאבד את הריכוז שלו. לדוגמא אם אתם מוטרדים בעבודה נסו לחפש סיבה רגשית כמו לדוגמא שאתם אוהבים את מה שאתם עושים, הסיפוק שאתם מקבלים, או שאתם נהנים מהאתגר בעבודה.
יצירת עניין – דבר נוסף שעלול לפגוש אתכם אם אתם מתמודדים עם הפרעת קשב וריכוז הוא חוסר עניין. ברגע שאתם מאבדים עניין במשהו המוח עובר לדבר הבא. אבל חשוב לזכור שכאשר אין עקביות והתמדה אי אפשר גם להתקדם ולסיים פרויקטים חשובים. מאוד קשה להגשים את עצמכם ולהוציא רעיונות לפועל כאשר אין המשכיות. ולכן עליכם למצוא עניין בפעולות שאתם עושים גם אם לא הכי כיף לכם באותו הרגע. גם אם אתם חווים קושי חפשו מה אתם יכולים ללמוד על עצמכם מהפעולה, או איך מה שאתם עושים מפתח אתכם.
רצון – הרצון הוא אחד הגורמים החשובים להפרעות קשב לפי הגישה הקבלית. הרצון מפעיל את המחשבה: ברגע שאדם רוצה לעשות משהו הוא לא מתנתק ממנו, הוא נשאר מחובר ומרוכז. החשיבות היא להכניס את הרצון לכל הפעולות שאתם עושים, גם לפעולות יום יומיות. במידה ואתם הולכים נגד הרצון שלכם כמו לדוגמא נמצאים בזוגיות הרסנית או עובדים בעבודה שאתם לא אוהבים, הפרעות הקשב הן כנראה איתות לחישוב מסלול מחדש ויצירת שינוי.
תיעול זמן מת – כלי אחרון וחשוב מאוד עבור הסובלים מהפרעת קשב הוא לתעל את הזמן המת. תסמין מוכר של הפרעות קשב הוא היכולת להיות מרוכז בפעולה אחת מסוימת שיכול להיות שהיא לא באמת חשובה. אבל למי שיש הפרעת קשב יכול להיכנס לתוך הפעולה הזאת במשך שעות ללא שליטה. ולכן חשוב מאוד להכין פעולות מוכנות מראש שאתם יודעים שאתם אוהבים ומחברים אליהם, פעולות שאתם גם יכולים להתעסק בהם ב’זמן המת’ שלכם. לדוגמא אם אתם גוללים באינסטגרם ואתם רוצים ללמוד יוגה, טוב שתראו סרטונים של יוגה או תרגולי יוגה שונים. אם אתם אוהבים ציור טוב שתראו סרטוני אומנות בסגנונות שאתם מתחברים אליהם. על ידי כך תצליחו לתעל גם את הזמן המת שלכם לצריכת תכנים שיפתחו אתכם.
יצירתיות – אתם חייבים לזכור הפרעת קשב וריכוז מעידה בהכרח על יצירתיות ומחשבה מפותחת. כיווני המחשבה שאתם יכולים ללכת אליהם לא דומים לאף כיוון מחשבה אחר נורמטיבי או רגיל. ולכן ברגע שתמצאו את התחתביבים שאתם גם יכולים להשקיע בהם את רוב זמנכם וגם להתפרנס מהם תוכלו לפתח נישה יחודית משלכם. אתם רק צריכים להרשות לעצמכם לבטא את היצירתיות בעקביות והתמדה ובמסגרתה לתת חופש למוח לעוף במחשבות ללא שיפוטיות.
הגלריה









