נגיף הקורונה covid -19 הוא נגיף השייך לקבוצת נגיפים שפוגעים במערכת הנשימה והחיסון. כתוצאה מכך נפגעות הריאות ותפקודים נוספים הקשורים למערכות הנשימה והחיסון: שיעול, חום, צינון, בחילות והקאות, קוצר נשימה, צמרמורת, כאבי ראש ותסמינים נוספים. לכל מצבי ההדבקה חשוב לסגל מספר דרכים לתמיכה וחיזוק הגוף בזמן המחלה. במאמר זה תוכלו למצוא הדרכה מפורטת לתמיכה טבעית במחלות מערכת הנשימה והחיסון גם במקרים של הדבקה בנגיף הקורונה.
נגיף הקורונה גורם למחלת ריאות נשימתית אשר בדרגת חומרתה הגבוהה ביותר מביאה לכשל נשימתי וחיסוני. על מנת לסייע לגוף באופן משמעותי בהתמודדות מול המחלה יש לספק לו את הקרקע הנחוצה. השימוש בתוספים בלבד ללא התאמה של שאר הרכיבים בטיפול עשוי לא להועיל כלל או להועיל במידה מועטה בלבד. השימוש בתוספים וצמחים כשמו כן הוא – רק תוספת לשאר הטיפול העיקרי שהגוף אמור לקבל. את המינרלים והויטמינים הגוף מקבל ממזונות ובפרט ממזונות מן הצומח. כדי שהגוף יקבל את התוספים ויפיק מהם את החומרים הפעילים יש לשפר את כושר הספיגה במערכת העיכול. ולכן שימוש בתזונה, צמחים ושמנים אתרים הוא חיוני על מנת להפעיל את החומרים הפעילים בצמחי המרפא ובתוספים הנלווים. בנוסף על מנת לחזק את כושר הגוף למניעה וטיפול במחלות יש לשמור על אמצעים נוספים כחלק מאורח החיים כפי שיפורט בהמשך.
להלן התיחסות כללית למכלול הדרכים הטבעיות לטיפול בנגיף הקורונה ובמחלות מערכת הנשימה.
שימו לב – מאחר ומחלת הקורונה מתחלקת למספר שלבים ותסמינים שונים המשתנים בין אדם לאדם גם אופי הטיפול הטבעי והרכיבים הצמחיים בכל שלב משתנים. לדוגמא במקרים של עלית חום נרצה להשתמש בצמחים כמו פלפל שחור, ג’ינג’ר, קינמון ובזיליקום, למקרים של אובדן חוש הטעם והריח נשתמש בלבונה, ואזוב. למקרים של שיעול יבש נשתמש בסירופ חרובים, טימין וחוטמית זיפנית. לכלל התסמינים נשתמש באכיניציאה, פרופוליס, אונה דה גאטו, לבונה, שום, אורגנו ועוד. לניקוי רעלים כללי נשתמש בחליטה של מחטי אורן ירוקים, מרתח עלי זית או מיצוי סרפד באלכוהול. את התאמת הצמחים לשלב המחלה יש לבחון לפי תשאול כללי ואבחון של המטופל.
במקרים של קושי לאכול או תסמינים של בחילות והקאות יש לשמור על תזונה בסיסית הכוללת אורז בסמטי או תפוחי אדמה מבושלים בקליפתם. יועילו גם מים מושרים עם מעט ג’ינג’ר ולימון לאורך הלילה במקרר. חשוב לשתות בלגימות קטנות כל רבע שעה כדי למנוע התיבשות.
כמו כן מאחר ואין מידע רב על הנגיף המידע במאמר זה מתבסס על הנתונים הקיימים בלבד.
תזונה
ניקוי רעלים כללי – על מנת לחזק את מערכת החיסון בהתמודדות מול הנגיף יש להקל עליה. מקלים עליה על ידי שמירה על תפריט נקי מרעלים. כל עוד התפריט עשיר בחומרים המכילים רעלים לגוף למערכת החיסון יש קושי להתמודד עם נגיפים ווירוסים. הקו הטיפולי צריך להיות בזמן הטיפול במחלה ולאחריה בזמן השיקום שמירה על תפריט נקי מרעלים. בנוסף מאחר ועיקר הערכים הבריאותים מתקבלים בגוף על ידי המזון יש לשמור על תפריט עשיר ומגוון המספק לגוף את כל אבות המזון. להלן מספר עצות לשמירה על תפריט בסיסי לחיזוק הגוף ובפרט למערכת החיסון והנשימה.
מזונות שעדיף להימנע מהם:
- קמח חיטה לבן ומוצריו (פסטות, מאפים, עוגות וכו’)
- סוכר מעובד (סוכר לבן, סוכר חום, סילאן, מייפל)
- מרגרינה, בשר שומני, טיגון בשמן עמוק, מוצרים עתירי חמאה ושמן.
- משקאות – אלכוהול, משקאות ממותקים, מוגזים או משקאות אנרגיה,
- מיצי פירות – אחוזי בסוכר הגבוהים במיצי פירות לא מתאימים לגוף בשלבי המחלה. עדיף לצרוך את הפרות טרים או בשייק.
- מזונות מעובדים – כל רכיב בתזונה שעבר עיבוד ואיבד את צורתו הטבעית.
- מלח ואחוזי נתרן גבוהים.
- חלבון מן החי: מוצרי חלב וגבינות, בשר בקר – נתחים שומנים.

מזונות שיש להוסיף לתפריט:
דגנים וקטניות – שיפון מלא, כוסמין מלא, שיבולת שועל מלאה, כוסמת ירוקה, חיטה מלאה, טף, קינואה, שעורה, אורז בסמטי, שעועית, חומוס, פול, עדשים, אפונה, אמרנט.
על מנת לספק לגוף את הרכיבים הפעילים על כל הקטניות להיות מונבטות!
חלבון מן הצומח – טופו אורגני, טמפה, חלבון אפונה, סיטן
לצורכים חלבון מן החי:
- דגים – עדיפות לדגי ים צפוני (דגים קפואים לא מבריכות דגים) כמו: סלמון, הרינג, מקרל, טונה אדומה טונה לבנה.
- ביצים – עדיפות לאורגניות, לא במאפים או פשטידות.
- עוף – עדיפות לאורגני, מבושל במרק.
- בשר בקר – לא יותר מ 1-2 פעמים בשבוע מנתחים שאינם כוללים שומן.
פרוביוטיקה – עדיפות לפרוביוטיקה ממקור צמחי כחלק מאורח החיים. קפסולות הפרוביוטיקה אינן יכולות להחליף את הפרוביוטיקה בהכנה ביתית מאחר ופרוביוטיקה בהכנה ביתית מכילה חידקים פרוביוטים טרים וזמינים לגוף באופן יום יומי. החידקים הפרוביוטים מסייעים למערכת העיכול בפירוק וספיגת החומרים הפעילים מהתוספים, הצמחים והמזונות. לפרוביוטיקה תפקיד חשוב בפעילות מערכת החיסון ולכן יש לשלב אותה בכל תהליך טיפולי או שיקומי הקשור למחלות מערכת הנשימה והחיסון.
פרוביוטיקה מומלצת:
פרוביוטיקה מכרוב כבוש מותסס לפחות 3 שבועות – 3 שבועות הוא הזמן המינימלי ליצירת חידקים פרוביוטים מירק.
פרוביוטיקה מנוזל תרבית קמבוצ’ה
שמן – שמן זית, שמן זרעי המפ, שמן אבוקדו, טחינה
פירות – אשכולית אדומה, גויאבה, חמוציות, אוכמניות, פטל אדום \ שחור, דומדמניות, תותים, קיווי, פאפאיה, שזיף
ירקות – ג’ינג’ר, כורכום, פלפל שחור, לימון, שורש פטרוזיליה, שורש סלרי, לפת, צנון, צנונית, חזרת, בצל, שום, שומר, עירית, פלפל אדום מתוק, גמבה אדומה \ ירוקה \ צהובה, פלפל צ’ילי, גזר, חסה, כוסברה, כרוב לבן / סגול, צנון שחור, סלרי, פטרוזיליה, קייל, כרובית, ברוקולי, תפוחי אדמה עם הקליפה, אבוקדו,
אגוזים וזרעים – אגוז מלך, שקדים, פקאן, מקדמיה, פיסטוק, צנובר, קשיו, צ’יה, דלעת, חמניה, שמן זית בחומציות עד 0.5
ממתיקים – דבש, סירופ חרובים
רכיבים נוספים – מיץ עשב חיטה, שמרי בירה, סובין חיטה \ שיבולת שועל.
מרקחת שום בדבש – לתמיכה טבעית יום יומית ובפרט בזמן מחלה פעילה מומלץ לצרוך מרקחת שום בדבש. מקלפים שיני שום ודוחסים לצנצנת, שופכים דבש מעל הכל וממתינים כשבוע לפחות. כדאי לפתוח מדי פעם ולשחרר בועות, להפוך את הצנצנת כאשר היא סגורה כדי שהנוזלים יתערבבו. לצרוך מהנוזל 1-2 כפיות ביום לחיזוק הגוף. מינון בזמן מחלה – 3-6 כפיות ביום. יש אפשרות לצרוך יותר מהמרקחת הביתית, המינון תלוי במשקל, גובה גיל המטופל סוג וחומרת המחלה.
צמחי מרפא ותוספים
תוספים:
- ויטמין C ויטמין D אבץ, קומפלקס ויטמיני B, ברזל, סלניום, אומגה 3, קוורציטין.
- שרף לבונה ללעיסה
- שמן אורגנו ללקיחה פנימית
- כורכום \ כורכומין
- סינרג’י
- סירופ סמבוק שחור
צמחים במיצוים \ חליטות:
אכיניצאה, פרופוליס, ג’ינסנג אמריקאי, ג’ינסנג קוריאני, אסטרגולוס, שוש קירח, ג’ינג’ר, מרוה, סמבוק שחור, סקוטלריה (קערורית סינית), קינמון, שום, כורכום, כוכבי אניס, חוטמית זיפנית, רוזמרין, לבנדר, טימין, לואיזה, עשב לימון, מנטה, ציפורן, חסת המצפן, קמומיל, מחטי אורן, אזוב.
את צמחי המרפא ניתן להשיג כמיצוים באלכוהול, בקפסולות כתוספים בחנויות טבע, או כצמח יבש או טרי. השימוש בצמח בחליטה אינו עוצמתי דיו על מנת לספק לגוף את הערכים הבריאותים של הצמח. ולכן על מנת להגביר השפעה יש להשתמש בתוסף או מיצוי צמחי באלכוהול. ניתן להשתמש גם בפורמולה שמרכזת מספר צמחים יחד. את הצמחים והתוספים יש לצרוך בהתאם להוראות היצרן. בחלק מהצמחים ניתן להשתמש גם בשילוב במזון בצריכה עם האוכל כמו פלפל שחור, כורכום, קינמון, רוזמרין, טימין ועוד. חשוב לגוון ולשלב כמה שיותר מהצמחים המומלצים גם במזון ובחליטות מעבר לשימוש בתוסף.
פטריות סיניות:
שיטאקי– נמכרות כתוסף, כאבקה, יבשות או טריות לבישול והקפצה.
קורדיספס סינסיס – נמכרות כתוסף או כאבקה.
ארומתרפיה – שמנים אתרים
בשמנים אתרים משתמשים בהדפה במבער או דיפיוזר בחלל החדר. ניתן לבחור את השמנים בהתאם לתסמינים הפעילים של המחלה. בנוסף, ניתן לרקוח מהשמנים האתרים בשילוב שמן צמחי גם תערובת לעיסוי לתמיכה במערכת הנשימה. לפניכם רשימת שמנים אתרים מהם תוכלו לבחור את השמנים היעודים עבורכם או עבור המטופלים שלכם.
נוגדי דלקת – אורגנו, בזיליקום, טגטס לימוני, כורכום, עשב לימון, קמומיל, כוסברה, פלפל שחור.
למערכת נשימה – ג’ינג’ר, מנטה, שוש קירח, אורן, רבנסרה, לבנדר, עץ התה, לבונה, הל.
לחיזוק מערכת חיסון – עשב לימון, קינמון, לימון, ג’ינג’ר, לבנדר, וטיבר, עלי דפנה.
בשמנים אתרים ניתן להשתמש במבער או דיפיוזר בין 6-10 טיפות לחדר. מומלץ לרכוש שמנים אתרים טהורים בלבד.

עם השמנים האתרים אפשר גם להכין תערובת לעיסוי:
בוחרים 3-4 שמנים אתרים ומכינים תערובת –
תערובת חלשה: 50 מל חצי כוס שמן שקדים \ זית עד 50 טיפות שמנים אתרים
תערובת חזקה: 50 מל חצי כוס שמן שקדים \ זית עד 100 טיפות שמנים אתרים
לערבב מעט בבקבוקון זכוכית או צנצנת ולמרוח על בית החזה, הגב, העורף וכפות הרגלים.
אורח חיים כללי
שעות שינה – על הגוף לקבל את מלוא שעות השינה הנחוצות לאורך הלילה. מינימום 6-8 שעות שינה בלילה.
פעילות גופנית – פעילות גופנית מחייבת על מנת לשפר את כושר מערכת החיסון. פעילות גופנית משפיעה על כל מערכות הגוף כולל מערכת העצבים, שבין תפקידיה גם אחראית על מערכת החיסון. בנוסף פעילות גופנית משפיעה על המצב הנפשי ומאזנת רמות של מתח, לחץ וחרדה שכאמור עלולות לגרום לחולשה חיסונית.
לחץ ומתח – רגשות שלילים ובפרט רגשות מתמשכים של לחץ ומתח עלולים לגרום לעומס רגשי ונפשי. בעקבות כך נחלשת מערכת החיסון ומערכות הגוף באופן כללי. ידוע כי למצב הנפשי יש קשר רב למצב הבריאותי ולכן יש להתאים לגוף גם את העבודה הפנימית הנכונה למצב המחלה. על מנת לחזק גם את כושר הגוף להחלים מומלץ לתקופת ההחלמה לא לצרוך חדשות או מידע מהמדיה החברתית.
חשוב מאוד להתאים את המידע שהחושים צורכים במהלך היום לצורך הנפשי האמיתי. לדוגמא להפסיק לעקוב אחרי דפי חדשות או אחרי אנשים שמשתפים פוסטים שעלולים להגביר את רמות הלחץ והחרדה שלכם. השתדלו לעסוק בפעילויות יצרניות ומפרות במרחב המחיה שלכם. מומלץ לצרוך תכנים שמפתחים ומקדמים אתכם. את העיסוק באקטואליה מומלץ להגביל לזמנים קצרים בלבד במהלך השבוע על מנת להתעדכן בעיקר. במאמר הבא אפרט על העבודה הפנימית הקשורה לנגיף הקורונה.
למתכונים מלאים והסברים מפורטים ניתן לרכוש את הסדנה התחדשות שמותאמת לטיפול הטבעי בגוף ובנפש במחלות מערכת הנשימה. הסדנה התחדשות נבנתה בהתאם לתסמינים של מחלת הקורונה מתוך הבנה שיש לספק לגוף תמיכה נוספת בהתמודדות מול הנגיף. הסדנה כוללת 5 מפגשים העוסקים בגוף ובנפש וכוללים מתכונים והדרכות מעשיות ל: תפריט ניקוי רעלים, פרוביוטיקה מכרוב כבוש, הדרכת התססה לקמבוצ’ה, הכנת מיצוי באלכוהול – טינקטורה, סינרג’י, שמן אורגנו, שמנים לעיסוי ועוד. הסדנה עלתה לאחרונה לאתר וניתן לרכוש אותה כבר עכשיו בקישור הבא: התחדשות
למתכונים מלאים ותפריטים כתובים ניתן לרכוש את הספר הדיגיטלי: המדריך המקוצר לבריאות טבעית בקישור: מדריך מקוצר לבריאות טבעית דיגיטלי
המסמך אינו מהווה המלצה או תחליף לטיפול הרפואי הקונבנציונלי. לכל חשש יש לגשת לבדיקה רפואית לקבלת הטיפול המומלץ. ההמלצות במאמר הן בגדר תמיכה טבעית בלבד בטיפול הקונבנציונלי ותחת שמירה על ההנחיות של משרד הבריאות. המידע במסמך זה אינו המלצה רפואית ונועד עבור שיפור איכות החיים ותמיכה טבעית בבני ביתכם או עבור סיוע למטופלים שלכם.