אחת ממערכות היחסים העתיקות ביותר בין האדם לטבע, היא מערכת היחסים עם העצים. האדם בעצמו נמשל לעץ – “כי האדם עץ השדה”. יש קשר הדוק בין מבנה האדם, תפקודו הפיזי והרוחני לבין מבנה העצים ותפקודם בטבע.
העץ נטוע באדמה: יש לו שורשים חזקים, הוא צורך מים כדי לגדול ויש לו גזע חזק. העץ ‘נושם’ – הוא משתתף בתהליך אקולוגי חשוב של טיהור האויר ויצירת חמצן. במסגרת תהליך הנשימה של העץ הוא סופח פחמן דו חמצני ופולט החוצה חמצן זמין לנשימה. העץ צריך את חום השמש וגדל לאורה. יצירת המזון של העץ מתרחשת בתהליך שנקרא פוטוסינתזה, המתקיים באמצעות קרני האור של השמש.
גוף האדם גם הוא בנוי כמו עץ: האדם עומד על הקרקע ביציבות, עמוד השדרה ישר והרגלים מזכירים את גזעו של העץ. על מנת שהאדם יהיה יציב עליו להיות ‘נטוע באדמה’, כמו שורשים של עץ. גוף האדם מכיל ברובו מים, כמו העץ שההזנה שלו מתבססת על מים והשקיה. תהליך הנשימה גם הוא תהליך חיוני בגוף האדם, ללא הנשימה האדם לא יוכל לחיות. האדם נושם חמצן ופולט פחמן דו חצני החוצה. החומרים ההפוכים מהעץ אבל אותו תהליך נשימה בדיוק. גוף האדם צריך את חום השמש ואת הטמפרטורה הנכונה על מנת להתקיים בעולם. המפגש עם אור השמש מאפשר לגוף ליצור חומרים חיונים וחשובים לבריאותו ותפקודיו. ללא אור האדם לא היה יודע איך הוא נראה.
העץ של הנחש
הקשר של האדם לעצים לא נגמר רק בקיום החיצוני של הגוף, העץ הוא גם סמל תודעתי ורוחני חשוב. מצב התודעה של האדם יכול להיות מחובר לאחד משני העצים שנמצאים בגן עדן: עץ החיים או עץ הדעת. עץ החיים הוא העץ של האור, האהבה והחיים. ואילו עץ הדעת הוא העץ של הנחש, של כוחות הרוע והחושך. עץ החיים הוא השם של מבנה עשר הספירות שנראה כמו עץ. עשר הספירות מסמלות את צורת החיים המאוזנת של האדם, את המידות הנכונות של האישיות וההתנהגות שאליהן עליו לשאוף. עבודה פנימית מחברת את התודעה לעץ החיים. השורש שהאדם מחובר אליו הוא שורש של חיים ואור, כתוצאה אותן תחושות חיוביות מתגלות במציאות חייו.
במצב אחר אדם יכול להיות מחובר לעץ של הנחש הוא עץ הדעת. עץ הדעת הוא מקום בתודעה שבו הטוב והרע מעורבבים יחד, מקום שבו לדמיון יש כוח ליצור ספיקות ולגרום לאדם חוסר וודאות. זה מצב תודעה של מחשבות שליליות, רעות ואפלות, כמו ארס שמוזרק תדיר למוח ומרעיל את עולמו הפנימי. חווית חיים של חושך, כאב, סבל או רגשות שלילים משמעותה חיבור לשורש של עץ הדעת.
התיקון הוא חיבור מחודש לעבודה פנימית שמנתקת את השורשים של האדם מעץ הדעת ומחברת אותו חזרה לעץ החיים. עצם העבודה הפנימית שאדם עושה כדי לחזור לאיזון היא זאת שמעצימה את האור בתודעתו ובמציאות חייו.
אז איך מתחברים לעץ החיים?
סדר ט”ו בשבט כולל בתוכו סודות רבים שמטרתם הוא תיקון חטא עץ הדעת וחיבור לעץ החיים. לפי הקבלה בשונה מהעצים והצמחים השורש של האדם לא מצוי באדמה אלא בשמים. כלומר הראש של האדם הוא השורש שלו. בראש נמצא איבר המוח שאחראי על מצבי התודעה: עץ החיים או עץ הדעת. על ידי סדר ט”ו בשבט עם כוונות נכונות להתחבר לעץ החיים ולבחור את מצב התודעה הרצוי.
סדר ט”ו בשבט לפי הקבלה – הדרכה מעשית
על השולחן מכינים ארבע צלחות, לכל אחת מהצלחות משמעות רוחנית אחרת. כאשר לוקחים פרי מהצלחת ומברכים עליו, מתפללים גם על המשמעות הרוחנית שקשורה לאותו הפרי.
צלחת ראשונה: עולם העשיה, יסוד האדמה
בצלחת הראשונה מניחים פרות שתוכנם נאכל וקליפתם נזרק לדוגמא: אגוזי מלך, פקאן, שקד בקליפה, תפוזים, פומלה, אשכולית, בננה, פסיפלורה אננס וכדומה.
כשאוכלים מהצלחת הראשונה מכוונים על איזון יסוד האדמה. אפשר לבקש: קרקע יציבה ובריאה, אורח חיים נכון, שגרה מאוזנת, תיקון הרגלים שלילים, תיקון המעשים והתגובות, פרנסה, ביטחון – ביטחון עצמי, כלכלי, ביטחון בבורא. אפשר לבקש שכל הכוחות השלילים שמסתירים את הטוב הפנימי יתקלפו וינשרו.
צלחת שניה: עולם היצירה, יסוד המים
בצלחת השניה מניחים פירות שהחלק החיצוני שלהם נאכל ובתוכם יש גרעין. כמו לדוגמא: תפוח, אגס, משמש, תמר, שסק, דובדבן, זית.
כשאוכלים מהצלחת השניה מכוונים על איזון יסוד המים. אפשר לבקש: חיבור ויציבות רגשית, חיבור לקו האמצע ולתודעה של איזון, ניתוב כל הרגשות למקומות נכונים. אפשר לבקש דיבורים מדויקים, חיבור לאמת, תודעה של אהבה עצמית ואהבה כללית, תנועה וזרימה נכונה בחיים, בחירות נכונות. טוב לבקש גם על תיקון תאוות הלב שמובילות להרס עצמי.
צלחת שלישית: עולם הבריאה – יסוד האויר
בצלחת השלישית מניחים פירות שנאכלים בשלמותם יחד עם הקליפה והזרעים. כמו לדוגמא: תאנים, חרובים, צימוקים, ענבים, אוכמניות, חמוציות, פטל.
כשאוכלים מהצלחת השלישית מכוונים על איזון יסוד האויר. אפשר לבקש: ריפוי ואיזון לעולם המחשבה, מחשבות חיוביות וישרות, יכולת לשלוט במחשבות, הקשבה עצמית לקול הפנימי, ועל חיבור רוחני לחלק התודעתי שנקרא נשמה. גם אפשר לבקש חכמה אמיתית, שכל והיגיון בריא שמנחה לבחירות והחלטות טובות בחיים.
צלחת רביעית: ארבעת המינים
בצלחת האחרונה מסדרים פרות או מאכלים משבעת המינים חיטה, שעורה, גפן, תאנה, רימון, זית, תמר. אפשר גם לשים בצלחת קרקרים, עוגיות או עוגות (חיטה). להניח על השולחן בירה שחורה או תבשיל גריסים (שעורה), יין (גפן), ושאר מיני הפרות משבעת המינים.
כשאוכלים מהצלחת האחרונה מכוונים לתיקון הדעת. אפשר לבקש: חיבור ליעוד ולכוח רצון, סינכרון ותיאום עם כוחות הטבע והבריאה. אפשר לבקש אמונה גם לגבי במצבים קשים וחשוכים, בפרט מצבים של יאוש שבהם לא רואים את האור. לבקש שבמקומות האלו תהיה אמונה מעל לדעת ולהיגיון שגם שם יכול להתרחש שינוי מפתיע לטובה.